Hooggevoelige holiday!

5 tips! Voor meer rust in je vakantie!

Je vakantie staat gepland. Twee weken eropuit met het gezin. Lekker rust, niks aan je hoofd, zonnetje, chillen, bijkomen en opladen voor als je weer aan het werk moet en je kinderen weer naar school gaan.

Dit is wat je denkt maar dit is wat er ook bij hoort:

Hitte, veel geluiden, nieuwe slaapplek inclusief slaapgebrek, beestjes, volle aandacht van je ouders, veel te leuke animatie, zwembad en speeltuin. Leuk maar dus ook zwaar voor kinderen. Het energietankje is gauw leeg

Met deze 5 tips kun je wat meer de rust brengen in je vakantie

  • Bouw een paar rust/niks momenten in op een dag en kondig dit ook aan in de ochtend. Ga tussen het zwemmen door even terug naar de tent of caravan. Leg een matje of bedje in de schaduw. Even lezen of een puzzeltje maken. Weg van al het gegil bij een zwembad, weg van de zon, weg van de drukte. Na een half uurtje kun je weer verder naar een volgende activiteit. Zo putten ze zichzelf minder hard uit.
  • Plan niet te veel op een dag. Hoe voller de dag hoe zwaarder het is voor kinderen. Wissel een tripje weer af met een dagje zwemmen en spelen. Cliché: Als je kinderen het leuk hebben, heb jij het ook leuk 😉
  • Een kwartier voor het eten en voor het slapengaan, rust inbouwen. Stoppen met rennen, stoppen met gillen, stoppen met voetballen. Even aan tafel kleuren, een spelletje doen etc. Zo zijn ze kalmer en is het eten een gezelliger moment en zijn ze sneller ontspannen in bed.
  • In bed nog even een rustig muziek, een verhaaltje of een rustgevende oefening op je oren. Er zijn een hoop geluiden op een camping. Een huilend kind, een mopperende ouder, een blaffende hond, gillende meiden enz. Door een koptelefoon blok je die geluiden en is het makkelijker voor ze om zich over te geven aan de moeheid.
  • Houd een beetje structuur in de dag. Het is leuk om in de vakantie niet echt op de tijd te hoeven letten en alles te doen wanneer je maar zin hebt, maar voor kinderen is de overgang van de strakke schooldagen en planningen, naar helemaal niks en alles-komt-wanneer-het-komt, te groot. Dus wil je rust voor je kind(eren), houd een aantal structuren een klein beetje vast. Een fruit momentje, het voorlezen ’s avonds, vaste eet momenten enz.

Fijne vakantie en geniet ervan!